Calcul Pensii Pensii

Dosarul de Pensionare

Scris de Ioan COVACIU

Cine poate deschide dreptul la pensie ?
Potrivit art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Cand inceteaza Contractul Individual de Munca ?
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.
In baza art. 56 alin. (2) din Codul Muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.
Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.

Citeste si : Calcul Pensie 2016  sau o pensionare realizata profesionist;

 Cine poate depune Dosarul de Pensionare ?
Prin urmare, conform art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la Casa Teritoriala de Pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, potrivit carora, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii publice competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

 Care sunt documentele de baza  pe care trebuie sa le contina Dosarul de Pensionare ?
In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana impreuna cu urmatoarele documente:
-carnetul de munca si alte documente care dovedesc vechimea in munca;
-livretul militar;
-adeverinta de certificare a perioadei de studii invatamant superior;
-adeverinta privind sporurile la salariu;
-adeverinta privind conditiile de munca;
-Copie dupa Cartea de Identitate
-Copie dupa Certificatul de Nastere si /sau Certificatul de Casatorie
-acte privind dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990.

                                             Serviciul Intocmire Dosar de Pensionare
este  oferit in doua variante :
1. Pentru cei care se pot prezenta personal cu documentele
la Tg Mures Str Secuilor -Martiri Nr 12 B /30 Mures cu programare la Tel.0742 602 033 sau 0724 414 043
– consultanta pentru momentului cel mai favorabil pentru depunerea dosarului functie de tipul de pensie (dupa caz);
– identificare documente specifice necesare la dosar;
– verificarea corectitudini datelor si informatiilor continute in documente;
– verificare format pentru adeverinte;
– completare cerere de pensionare;
– completare declaratie pe proprie raspundere;
– realizare copii xerox dupa documente;
– dosar cu sina;
– intocmire dosar;
COST SERVICIU: 60 LEI;

2.Pentru cei care trimit documentele in format electronic: la  consultanta@pensiata.ro ;
-consultanta pentru momentului cel mai favorabil pentru depunerea dosarului functie de tipul de pensie (dupa caz);
– identificare documente specifice necesare la dosar;
– verificarea corectitudini datelor si informatiilor continute in documente;
– verificare format pentru adeverinte;
– completare cerere de pensionare;
– completare declaratie pe proprie raspundere;
– realizare copii xerox dupa documente;
– dosar cu sina;
– intocmire dosar;
– expediere prin posta fizica dosar complet;
COST SERVICIU: 60 LEI PLUS TAXELE AFERENTE SOCIETATII DE CURIERAT ALESE;

Informatiile se actualizeaza

Mesaje de la clienţi
05.03.2017 :Buna ziua domnule Covaciu
 Va multumesc  pentru raspunsurile ce mi le-ati dat de-a lungul timpului cat si pentru acest mesaj pe care mi l-ati trimis, ce denota responsabilitate , profesionalism si bunavointa.
Multumesc inca o data si va doresc sanatate si  succes in continuare
Cu stima si consideratie      A. Popescu

Despre autor

Ioan COVACIU

Consultant pensii

29 comentarii

 • Ma numesc MIHAI CLARA si as dori sa stiu cind as putea intra la pensie sint nascuta in 1960 luna 10 ziua 16 am lucrat 30 de ai din care 20 am grupa a 2si am 5 copii as dori sa stiu daca pot iesi la o pensie macar anticipata eu nu mai lucrezi am grija de nepoti si sotul e bolnav cu cancer la plamini in metastaza gradul 4 as putea sa ies la pensie . Va multumesc Un an nou binecuvintat.

  • Stimata Mihai Clara, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra este 61 ani si 11 luni (16.09.2022) iar stagiul complet de cotizare este 31 ani si 11 luni; Stagiul minim necesar pentru a accesa pensia la limita de varsta este 15 ani; Pentru cei peste 20 ani munciti in conditii 100% de grupa 2 varsta standard de pensionare sse reduce cu 4 ani si 6 luni ca urmare varsta standard redusa de pensionare, in cazul dumneavoastra, este 57 ani si 5 luni;Pensia anticipata partiala va putea fi accesata din 16.09.2017; Va doresc tuturor santate si o pensie cat mai MARE !
   Mentionez ca prevederea conform careia femeile care au nascut si crescut pana la 10 ani 3 copii au avut o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an a fost eliminata din legea pensiilor de guvernul UDMR+PD-L(parte acum din PNL si PMP);

 • Ma numesc Despina Ioan si sunt nascut in 17 03. 1951.Am cca. 40 de ani stagiu de cotizare si as dori sa stiu cand pot depune dosarul de pensionare pentru limita de varsta ?Va multumesc !

  • Stimată Stoian, tatăl dumneavoastră se poate pensiona imediat prin pensie la limită de vârstă redusă dacă anii de gr 1 sunt realizați în condiții 100%. Detalalii suplimentare au fost expediate pe adresa de e-mail.

 • Bună seara! Mă numesc Carmen și as dori și eu sa știu cand poate ieși tatăl meu la pensie. Este născut la 01. 02. 1954 și are un stagiu de cotizare de 43 ani . Mă interesează și sa va trimit o copie de pe carnetul de munca în vederea calculării pensiei, dacă mă puteți îndruma cum sa fac. Mulțumesc frumos!

  • Stimată Aura, dacă sunt realizați minim 24 de ani vechime în muncă , atunci mai primiți încă 7 pentru grupa 1 și vă puteți pensiona imediat prin Pensie la Limită de vârstă Redusă. Pentru detalii și siguranță puteți accesa serviciul de calcul pensie dezvoltat de http://www.pensiata.ro.

 • BUNA ZIUA,DATA NASTERII ESTE 12.02.1963 LUCREZ DIN DATA DE 29.10.1982CU INTRERUPERE DE 6 LUNI DIN26.101983 PINA IN 01.04.1984 NU AM BENEFICIAT DE GRUPA ,AS VREA SA STIU CIND MA POT PENSIONA PARTIAL ANTICIPAT

  • Stimată Adriana, pensionarea anticipată parțială va fi posibilă din 2020 dacă veți avea minim 33 ani stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate.

 • Buna seara! Tata are 38 ani cotizati si 60 vîrstă când poate sa iasă la pensie anticipat chiar si cu penalizări! Multumesc

  • Stimată Linta Simona, în cazul în care datele furnizate sunt corecte și în cei 38 ani se regăsesc minim 35 ani vechime ”în câmpul muncii” atunci este posibilă pensionarea imediată prin Pensie Anticipată Parțială. Detalii suplimentare au fost trimise pe adresa dumneavoastră de e-mail.

 • Buna ziua, Data nasterii este 17 februarie 1961, am o vechime de 15 ani 4 luni cotizatie la Casa Nationala de Pensii in perioada 10 apr. 1981 si 01 febr 1997. Apoi m-am transferat la Cultul Baptist unde lucrez si in prezent, care aparține unui sistem de pensii neintegrat, respectiv Casa de Pensii a Cultului Creștin Baptist. Intrebarea mea este cand pot beneficia de pensie pentru perioada cotizata la Casa Nationala? Multumesc.

 • Buna ziua,tatal meu este bascut pe 20.06.1955,are 32 de ani de munca,fara grupa. Credeti ca este posibila vreo forma de pensionare pt el?

  • Stimată Roată Anda Mihaela,
   pentru ca tatăl dumneavoastră să se poată pensiona mai devreme de 65 ani, trebuie să realizeze stagiul complet de cotizare de 35 ani.
   Pentru detalii legate de modul în care se pot completa cei 35 ani precum și informații legate de valoarea pensiei puteți accesa serviciile de calcul și expertiză pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Stimată Gabriela, mama dumneavoastră trebuie să se prezinte la medicul de expertiză medicală, pentru evaluarea din punct de vedere a încadrări în grad de invaliditate.

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta pe 22.07.1959 si am lucrat 29 de ani in Romania . Din 2008 domiciliez si lucrez
  in Austria.
  Cind am dreptul sa depun in Romania dosar de pensionare pentru perioada lucrata in tara?

 • Stimate domnule Covaciu,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns . Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate in urma casatoriei, dar intre timp am ramas vaduva,iar acum ma confrunt cu o grava problema de sanatate. Am facut cele mai sofisticate investigatii si m-au diagnosticat cu artroza degenerativa la toate articulatiile inclusiv coloana,partial rigidizate in urma uzurii mecanice care in ultimii 2 ani mi-au ingradit mobilitatea iar durerile nu pot fi controlate cu nimic. Intrebarea mea este daca in Romania aceasta boala este considerata invaliditate , deoarece trebuie sa ma intorc in tara, singura nu pot sa ma mai descurc. Ce demersuri trebuie sa fac in acest sens si unde ma adresez?
  Cu multumiri anticipate

 • Buna ziua ma numesc Sicra-Eugenia-Ana sunt nascuta 25-10-1964 am lucrati 11 ani grupa 1 si 2 ani grupa 2 si am fost pensionata in urma unui acident de munca 9 ani dupa care am mai lucrar 2 ani si 6 luni in Danemarca si 2 ani somaj. Va rog as vrea sa stiu cind am dreptul la pensie. Multumesc

 • Buna ziua

  Ma numesc Alexandrina, sant nascuta in 1956, am lucrat 11 ani la o fabrica de tricotaje in acord individual, daca imi scot certificat ca salariul castigat , sporul de noapte, nu sunt trecute in cartea de munca , casa de pensii va tine cont de asta la calculul pensiei. Am avurt intrerupere ptr. crestere copil in1982- 1983, perioada se considera vechime? Unele sectii aveau grupa a 2 a de munca dar nu a fost trecuta in cartea de munca, (eu am lucrat bobinator) exista o lege unde aceste meserii sunt cuprinse in grupa a2 a de munca? daca da imi puteti comunica care este ?
  Va multumesc.
  As dori sa primesc raspuns pe email. O zi buna

 • Ma numesc Nelu nascut iulie 1963 angajat din 1982 din septembrie si pana in prezent,(2 ani militar in termen , octombrie 1982-octombrie 1984 cu continuitate in cartea de munca) am lucrat 14 ani in grupa I de munca. In septembrie 2017 fac 35 de ani de cotizatie (cu armata). Va rog frumos sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie sau daca pot iesi anticipat. As dori raspuns pe Email.
  Va multumesc. O zi buna!

 • Buna ziua,
  Va rog sa -mi spuneti daca calculul pensiei se face din perioada in care am indeplinit varsta de pensionare sau din momentul introducerii dosarului de pensie?
  Va multumesc!

  • Stimată Iulia, calculul pensiei începe de la data la care decizia de pensionare intră în vigoare şi acesta se întâmplă de la data la care sunt îndeplinite TOATE condiţiile pentru accesarea tipului de pensie solicitat în cerere. Decizia de pensionare nu se emite dacă vîrsta este mai mică decât cea necesară tipului de pensie solicitat.

Leave a Comment