Pensii de urmas pentru copiii supraviețuitori ai personalului din sectorul sanitar în lupta cu COVID-2.

Cum ar fi lumea fără probleme ? 

  Nu știm.
Dar o lume cu probleme știm cum arată iar una cum mari probleme aflăm rar și învățăm tot mai greu. 
  • la  mari cutremure de pământ am aflat care sunt lipsurile noastre: construcții șubrezite, lipsă echipamente de prim ajutor, puține paturi la Terapie Intensivă, sistem sanitar deficitar. 
  •  la incendii am aflat nu avem autorizații de funcționare, protecția la incendii minimală, lipsă materiale sanitare, puține paturi la ATI pentru ”arși. 
  •  la marile inundații ( nu e cazul de Tsunami la noi) aflăm că măsurile de îndiguire nu sunt terminate, podurile peste ape nu sunt reconstruite, lipsă spații de cazare pentru sinistrați, lipsă materiale de strictă necesitate, etc.  
  • la înzăpeziri aflăm că nu avem utilaje de deszăpezire, echipamente mecanizate care să asigure sinistraților materiale de strictă necesitate ( hrană, medicamente,) și suficiente elicoptere pentru transportul de urgență al bolnavilor la spitale.  
  • la marile alunecări de pământ, nu avem spații de cazare, etc

În fond o lume fără probleme nu există și întotdeauna după producerea unei catastrofe, mai mari sau mai mici imediat după producerea ei ne uităm spre sistemul sanitar, adică la ce granații am pregătit măcar pentru situații uzuale, dacă medicația și echipamentele cu care am dotat spitalele ține și de performanța economică a unui stat, totuși anual ”producem” câte o generație de medici care imediat ce au terminat de jurat pe Hipocrate sunt gata de treabă.


Mărturiile clienților

Buna dimineata.

Multumesc foarte mult pt calculatie (super prezentare si super continut); Am sa revin la dvs. dupa ce primesc decizia pt eventuala asistenta juridica in cazul unor discrepante majore.

Multa sanatate!

Cu stima, (L Popescu 07.04.2020)


  Ce avem ? 

  Adică știm că dotările pe care nu le-ai făcut până la producerea unui eveniment nedorit, nu le poti asigura pocnind din degete atunci trebuie să  te descurci cu ceea ce ai în dotare până la completarea cu echipamentele și materialele necesare. 

Azi trăim una dintre cele mai cumplite situații, poate mai rea decât în războaiele cunoscute, acum doctorii nu mai pot trata în liniște sinistrații, arșii sau accidentații, deoarece virusul îi poate afecta și pe ei. 

În timp de război, soldaților plecați la război li se garanta un lot de pământ, acum medicii din toată lumea sau văzut într-o situație foarte dificilă, aceea prin care pot plăti chiar și cu viața tratând bolnavii din spitale. În Italia, spre exemplu guvernul acordă 200 euro/zi noilor angajați din sistemul medical care vor muncii în ”zonele roșii”, la noi sunt pregătiții 500 euro lunar bonificație la salariul lunar pentru cadrele sanitare implicate direct în tratarea bolnavilor de COVID -19. Numai că angajații din sistemul sanitar doresc garanții pentru urmași în locul celor 500 euro, pe care spun că-i vor folosi la cumpărarea materialelor sanitare de strictă urgență. 

Pensii de urmaș pe toată viața pentru copii

  Dr Bogdan Tănase, președintele Alianța Medicilor a trimis o scrisoare către autorități : 

 ”Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănătății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile)….” ( adevarul.ro) 

  Cum va arată proiectul de lege, încă nu știm, deoarece ș acum statul garantează o pensie de urmaș pentru copii până la 16 ani și până la maxim 26 ani dacă urmează cursurile unui instituții de învățământ superior.  Putem doar să ne gândim la situațiile similare în care s-a acordat ajutor: indemnizații pentru ”sacrificiul” ( primarilor, parlamentarilor, presedinții de consilii județene, etc) într-un mandat, indemnizații pentru revoluționari sau indemnizațiile pentru văduvele de război, persecutați politic, etc .

  Ce avem de făcut ? 

  În fond știm că prioritatea numărul 1 va fi creșterea numărului de paturi la ATI pentru aceste situații, deoarece cu sau fără mari încercări sistemul sanitar are mare nevoie de dotări ..populația este în plin proces de ”înaintare în vârstă” , iar acest fapt s-a văzut și în statele mult mai dezvoltate ( Germania, Italia, Spania, Franța, etc)  unde numărul mare de paturi existente la ATI era deja … ocupat. 

IOAN Covaciu 04.04.2020

Lasă un comentariu