Cumul pensie cu salariul la stat, pensie suspendata sau anulata ? ce se intampla cu perioada in care s-a lucrat la stat ?


Sistemul de asigurari din Romania si din lume a fost creat pentru a elimina cat mai multe dintre riscurile la care cotizantul si mai apoi familia lui sunt expusi.
Unul dintre obiective este cel prin care la iesirea din activitatea profesionala asiguratului era sa i se asigure un venit lunar.
In mai toate sistemele de asigurari s-a tinut cont de speranta medie de viata, de modul in care mediul de lucru eroda starea de sanatate si implicit capacitatea de munca a cotizantului.


Daca prin legea 27/1966 se stabilea ca varsta standard de pensionare de 62 ani pentru barbati si 57 de ani pentru femei. Angajatii care nu au realizat stagiul minim de cotizare si au implinit varstele de pensionare primeau un ajutor social daca au realizat minim 5 ani de cotizare. Pensia nu se putea cumula cu salariul, deoarece odata cu primirea deciziei de pensionare contractul de muncă inceta de drept in caz contrar se anula decizia de pensionare.( art 67, aliniatul 1).

Prin legea 3/1977 se stabileau aceleasi limite de varsta pentru barbati si femei 62 ani respectiv 57 de ani . La data primirii deciziei de pensionare contractul de munca inceta de drept fara posibilitatea de a cumula pensia cu salariul.

Legea 19/2000 pe langa faptul ca revolutiona modul de calcul al pensiilor si stabilea cresterea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati a mai cuprins doua noi forme de pensionare: pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Din anul 2001, odata cu intrarea in vigoare a normelor de aplicare, s-a stabilit ( art. 94 litera c) posibilitatea de a se cumula pensia cu salariul si pentru pensionarii care au accesat pensia la limita de varsta ( la termen) fapt posibil pana atunci doar pentru pensionarii de invaliditate si de urmas.

Legea 263/2010 stabileste de asemenea posibilitatea cumulului pensiei cu venituri de natura salariala fara limite pentru pensionarii care au pensia la limita de varsta (art 118).

Este adevarat ca prin OUG 113/2017 s-a stabilit ca pensia provenita din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu indemnizatii sau venituri de natura salariala provenite din sectorul bugetar dar minunea a tinut din 14 decembrie si pana in 28 decembrie 2017 cand prin OUG 116/2017 interdictia a incetat ( indemnizatia de parlamentar nu mai putea fi cumulata cu pensia, etc).

Ce trebuie sa cunoastem despre pensia la limita de varsta daca nu va mai putea fi cumulata cu venituri din sectorul bugetar ?

1. In primul rand pensia la limita de varsta nu poate fi anulata, astfel ca cel mai sigur cei care vor dori sa continue activitatea profesionala vor cere suspendarea platii pensiei pentru perioada in care vor activa in sectorul bugetar. Cel mai probabil exact ca in conditiile pensiilor anticipate.
2. La terminarea perioadei de activitate se va cere reluarea in plata a pensiei, pe baza unei adeverinte sau declaratii pe proprie raspundere ca nu mai realizati venituri din sectorul bugetar ( transfer in sectorul nonbugetar sau incetare activitate) si recalcularea pensiei pentru stagiul de cotizare suplimentar realizat.
3. Pe toata durata suspendarii platii pensiei veti avea toate drepturile cuvenite in calitate de pensionar, mai putin plata pensiei lunare ( bilete in statiuni balneoclimaterice, majorarea pensiei odata cu majorarea punctului de pensie, ajutor de deces etc).

Ramane de vazut cum va arata proiectul de lege prin care cumulul pensiei din sectorul public nu va mai putea fi cumulata cu venituri provenite din sectorul bugetar si mai ales cum va fi definit ”sectorul bugetar” in acest caz.

Ioan Covaciu

08.03.2021 www.pensiata.ro

6 Comentarii

  • Am 54 de ani si sunt beneficiar de grupa speciala de munca si am depus cerere de pensionare incepand din iulie 2021. Intrebarea mea este in cazul in care imi iese decizia de pensie dar eu ma hotarasc sa mai continui munca, trebuie sa-mi anulez decizia iar in momentul cand voi dori sa revin la pensie va trebui sa mi se faca un nou dosar de pensie dupa legea in vigoare la momentul respectiv sau raman practic cu decizia si pensia calculata acum ? Multumesc.

    • Stimat Popescu Octavian, pensia anticipata sau pentru limita de varsta pot fi suspendate de la plata in perioada de activitate acum este obligatoriu pentru pensiile anticipate si daca legea noua intra in vigoare si pensia la limita de varsta daca activati in sectorul bugetar. Dup[ incetarea activitatii/ssuspendarii se va recalcula pensia prin adaugarea stagiului de cotizare realizat in perioada suspendarii. Anularea deciziei se poate face in maxim 30 de zile calendaristice de la data primirii deciziei. Acest lucru inseamna ca la o data ulterioara va trebui sa depuneti doar o noua cerere de pensionare deoarece dosarul initial ramane la casa de pensii.

Lasă un comentariu