Pensionari grevați de o parte drepturi în noua lege , diferențe constate rezultate din cele două formule de calcul,

Așa cum scriam cu mult timp în urmă că legea ”nouă” a pensiilor( 127/2019) nu are multe șanse să intre în vigoare, din păcate așa se va întâmpla din 01.01.2024 când va fi abrogată.

Proiectul noii legi a pensiilor aduce câteva modificări dureroase și chiar eliminarea unor beneficii de care au beneficiat mii de pensionari până acum.
Astfel că, pensionarea fără penalizări a celor care accesează pensia anticipată parțială cu maxim 2 înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare nu se va mai regăsi în noua lege a pensiilor.
Persoanele care au locuit în arii cu poluare remanentă severă situate la maxim 8 km față de poluator nu se vor mai putea pensiona anticipat fără diminuare chiar dacă au avut rezidența de minim 30 de ani în zonele poluate.
Pentru cei care la 01.09.2024 se vor afla în pensie anticipată parțială fără diminuare grație articolului 65 aliniat 5) din actuala lege, conform articolului 146 din noua lege vor deveni pensii anticipate fără diminuare.

Valorificarea perioadelor realizate în grupe superioare de muncă

Pare că nu s-a înțeles nimic. În anul 2008 sau emis două ordonanțe de urgență prin care sau recalculat toate pensiile prin adăugarea unui punctaj suplimentar pentru cei care au realizat stagiu de cotizare în fostele grupe de muncă, grupa a II-a și grupa a I-a.

Astfel prin Ordonanța 100/2008 s-a stabilit că  fiecare an realizat în grupa a II-a să aducă un punctaj suplimentar de 0,25 puncte iar pentru fiecare an realizat în grupa a I-a să se acorde 0,5 puncte. Ordonanța a ”rezistat” scurt timp deoarece indiferent de valoarea venitului brut lunar realizat fiecare pensionar primea același punctaj. Nu a fost greu de ghicit că a urmat o nouă ordonanța care să facă dreptate ( în parte), Ordonanța 209/2008 prin care se acorda o majorare de 25% a punctajului realizat în grupa a II-a și 50% pentru grupa a I-a , astfel sau recalculat toate deciziile de pensionare prin care punctajul oferit pentru munca în grupe superioare s-a recalculat iar dacă a rezultat mai mic s-a păstrat cel anterior iar pentru cei care au avut punctaj superior s-a acordat diferența rezultată.

Noul proiect de lege ...revine cu acordarea unui punctaj fix de o,25 puncte pentru grupa a II-a și 0,5 puncte ( Art 88 din proiect) pentru fiecare an de grupa a I-a. Nu cred că va fi o surpriză dacă legea va fi ..din nou modificată.  Să nu uităm că unul dintre motivele emiterii noii legi a fost tocmai eliminarea inechităților din sistem.


Află din timp ce valoare va avea pensia ta după 01.09.2024. Cere un calcul ACUM


Reducerea vârstei standard de pensionare .. se micșorează.

Legea 263/2010, prezenta lege a pensiilor prevede reduceri maxime pentru cei care au realizat ani în condiții grele sau deosebite de muncă de 13 ani respectiv 10 ani a vârstei standard de pensionare.

Astfel pentru cei care au realizat  30 ani sau mai mult  stagiu în grupa a II-a sau/și condiții deosebite vârsta standard de pensionare se reduce cu 10 ani. Noul proiect de lege la articolul 48 prevede o reducere maximă de …7 ani.

Pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupa a I-a și sau condiții speciale reducerea vârstei standard de pensionare se oprește la maxim 10 ani.

Vezi aici noul proiect de lege – varianta votată de Senat: proiect-lege-pensii 2024

25% din pensia soțului decedat

Fosta ”noua legea a pensiilor, legea 127/2019” prevedea acordarea unui maxim de 25% din valoarea pensiei soțului decedat soțului supraviețuitor. Valoarea rezultată nu trebuia să depășească salariul minim brut pe economie ( azi 3300 lei).  Ei bine ( nu deloc!) acest ajutor a fost eliminat din noua lege.

 

Pagină în construcție

 

3 Comentarii

  • Legea asta este facuta pe genunchi pentru campania electorala,praf in ochi, rezolva cateva inechitati si face altele mult mai mari. Cei cu grupe de munca sunt cel mai rau loviti. Sotul meu a lucrat 35 de ani in grupa speciala ca inginer cotizand si cate 4000 de lei pe luna CAS. A iesit cu indice de corectie 1,41. Daca se aplica aceasta lege e dezastru. In cazul lui si sunt foarte multi in situatia asta, salariul fiind mare majorarea de grupe depaseste cu mult ce ar da ei prin noua lege 0,5 puncte pe an de grupa speciala. In plus puncte de stabilitate nu primeste pentru ca majorarea de grupe nu e considerat stagiu de cotizare contributiv. Adunand toate aceste taieri pensia lui se diminueaza cu cel putin 3000 de lei. Dar observ ca la tv nu se spune nimic despre aceste asa zise „cresteri negative” foarte mari, ei vorbesc doar despre cat cresc pensiile unora cu cateva sute de lei. Ce sa mai zic de cateva articole din lege care pot duce la inghetarea pensiilor sau poate chiar taierea lor. Apoi mai e si evaluarea la trei ani a sperantei de viata care poate creste varsta de pensionare. Eu am o intrebare catre acesti guvernanti care se joaca cu rabdarea si nervii nostrii, putem avea si noi siguranta si liniste macar la pensie. Zilnic primim socuri. Nu inteleg, daca am iesit pe o lege de ce trebuie de fiecare data cand li se nazare astora sa- mi fie recalculata pensia. De ce se aplica retroactiv daca nu avantajeaza pe toata lumea? Pai sa-ti vina o noua decizie de pensionare in care sa vezi ca punctajul tau a scazut la jumate nu te poate omori? Nu conteaza ca se pastreaza cuantumul eu vreau sa-mi pastrez punctajul si avantajele cu care am iesit la pensie pe legea care era in vigoare.

  • Buna ziua!
    Dacă ies la pensie in iunie 2024,ies pe legea actuala sau cea nouă
    Daca la recalculare rezulta o pensie mai mica decat cea in plată raman cu pensia cu cuamntumul mai mare,dar pensia va fi înghețată fara sa mai primim indexari pana se ajunge la cuantumul pensiei recalculate?

    • Stimat MARIUS DUMITRU, veți primi o decizie de pensionare cu o valoare a pensiei calculată după legea actuală. La recalculare va rămâne în plată valoarea cea mai mare dintre pensia aflată în plată și cea rezultată din recalculare. Trebuie reținut că dacă pensia în plată va fi mai mare aceasta va ”îngheța” până la data la care din majorări pensia rezultată din recalculare o va depăși. Mai multe detalii la consultanta@pensiata.ro, desigur vă stăm la dispoziție și cu un calcul al celor două pensii.

Lasă un comentariu