Ce este mai bine ? Sa crestem varsta de pensionare sau sa scadem valoarea pensiilor ? Citește până la capăt . Demografie, Exod, Asigurare, reducere varsta de pensionare, OECD,Spania, Italia, Japonia.

Calcul pensii: ultima valoare calculată : 8605 lei brut:


Beneficii

Statele în care majoritatea persoanelor varstnice depind de pensia publică sunt într-o mare dilemă ca să nu spun/scriu criză.
Sistemul de asigurări sociale dezvoltat de stat a cunoscut un evantai de beneficii dar s-a stabilizat la 6 piloni de bază, cel puțin în România:
– asigurarea unui venit la data retragerii din activitatea profesională;
– accesul la tratamente în stațiuni balneoclimaterice la cost avantajos;
– asigurarea unui venit în cazul unei invalidități datorate unei boli sau a unui accident;
– asigurarea unui însoțitor pentru cu invaliditate severă;
– asigurarea uni venit pentru urmași ( șoț/soție , copii) în cazul producerii evenimentului nedorit.
– acoperirea costurilor generate de ultimul eveniment;
Desigur că în alte state există beneficii diferite cum ar fi pensia a XIII-a ( IT) sau chiar a XIV-a ( AU) sau asigurarea unei pensi de urmaș chiar și părinților dacă ei se aflau în întreținerea asiguratului ( Cipru spre exemplu).

Începuturi

La începuturi sistemele de pensii publice beneficiau de o creștere a cotizanților de la an la an pe măsură ce industrializarea țărilor se dezvolta, urmare numărul celor care primeau regulat un venit lunar..creștea. Ba mai mult, în România prin Legea 27/1966 s-a stabilit, chiar, că pe lângă contribuția obișnuită, angajații să poată plăti o contribuție suplimentară la pensie de 2% din venitul lunar, apoi 3% pentru ca înainte de aprilie 2001 să ajungă la 5% și punct.
Ce să mai, erau vremuri bune pentru cei care adunau cotizațiile, aproape ca la începuturile CARITAS-ului chiar dacă comparația este cam forțată, numai că vremurile bune ( după cum știm) nu țin mult.
Vremea a trecut și au început să bată tot mai mulți la porțile caselor de pensii cu dosarele în mână pentru o pensie, nu puțini cu cele de ”boală”. Gata cu liniștea !

Exodul

Încet, încet numărul pensionarilor se apropia de cel al cotizanților, ei bine asta nu ar fi fost neapărat o problemă numai că o aritmetică simplă spune că dacă un cotizant depune 520 lei iar o pensie minimă este de 704 lei atunci obligatoriu ai o mare problemă și trebuie să acoperi lipsurile..cu un împrumut de la bugetul de stat, asta ca să nu spunem că avem superpensionari care încasează cotizația la 100 sau 200 de ”asigurați”. O statistică realizată în Spania ne arată, dacă mai era cazul unde au plecat cotizanții.


Cele mai mari grupuri de lucrători străini provin din România (342.839), Maroc (265.029), Italia (126.473) și China (108.598). Acestea sunt urmate de muncitori naționali din Columbia (75.048), Ecuador (73.543), Regatul Unit (69.508), Venezuela (64.735) și Bulgaria (60.152). (http://prensa.empleo.gob.es/)


NOI LEGI

Un prim răspuns al administratorului sistemului public a fost..o nouă lege a pensiilor ( Legea 19/2000) prin care pierderea administratorului trebuia diminuată iar asiguratul și pensionarul asigurat că va fi în ”câștig”.
În Europa de Est,deschiderea spre vest a însemnat o salvare și o condamnare în același timp, mai întâi pentru că nu se mai puteau asigura locuri de muncă și în același timp costurile ajutorului de protecție socială și apoi pentru că în lipsa unor investiții imediate ..mulți cotizanți au plecat.
Nu trebuie uitat că în mai toate țările EU se caută soluții de flexibilizare și corectare a legislației funcție de evoluția societății ( economico-sociale). Astfel că în unele vârsta de pensionare este în creștere , 67 ani ..Italia, sau în curs cum este acum în Franța( deloc ușor) sau cu diminuarea pensiei după o anumită vârstă cu 1%/an ( Spania). Concluzia e că sustenabilitatea sistemului dă bătăi de cap și țărilor consolidate economic.


Afla care sunt noile schimbări pe care le aduce anul 2020 pentru pensia ta.


Manipulare politică

Mai ca în toate țările, care nu au o democrație probată mai mult timp, au existat ”forțe social-democrate” care au profitat și reușit în mare parte să-și asigure susținerea pensionarilor pentru locuri călduțe în parlament numai pentru ”garanții” că pensiile lor vor…crește. Situația este aproape identică în Cehia, Slovacia, România, Bulgaria..Grecia. În Grecia au dus această minciuna că se pot asigura pensii majorate pe timp lung până …când sistemul de pensii public a clacat. Corecția lui se face acum cu împrumuturi dureroase pe care noua generație îl va plătii zeci de ani.

Ca la noi la nimenea . Se putea ?

Dacă în Spania este scandal că pensiile se discută a fi indexate cu numai 0,25% în loc de 0,9% ( Indicele Prețurilor de Consum) după ce nu au mai crescut din 2014 sau în Italia unde pensionarii se așteaptă, cu emoții, la o creștere a pensiilor de 0,45%.
Acum dacă pensionarii din Spania și Italia se uită brusc spre Est își vor rupe la propriu gâtul când vor vedea că în România în 2020 pensiile vor crește cu 40% . Sigur măsura a fost luată și parafată în legislație de către ”forțe social-democrate” cu garanții IOC, vorba turcului. Avem o creștere a Produsului Intern Brut cu 40% ? NU ! E ca și cum părinții le fac copiilor o masă copioasă din toate alimentele și apoi ..dispar.

Demografia

OCDE atrage atenția că în numai câțiva ani ( cam cât au trecut de la Revoluție) vom avea o mare problemă în sensul că mai mult de 50% dintre muritori vor avea o vârstă de peste 65 de ani iar în unele țări cum sunt Japonia, Spania și Italia vor avea cca 80% din populație cu vârsta de peste 65 de ani. Adio, Corida, adio fuga înaintea taurilor în Spania , în Italia cred că pastele vor inlocui tuburile pentru sucuri iar de samurai nu cred ca va mai fi vorba. În republica lui Decebal … și acum sunt sate care arata cum va arăta Spania peste 30-40 de ani ..numai înțelepți.

Cum rezolvăm problema ?

Dacă citești acest material și ai 40 de ani, atunci e și problema ta.
În România, paradoxal, reducerea vârstei de pensionare pare a fi o rezolvare pe termen scurt. Accederea tinerilor mai timpuriu în ”câmpul muncii” le asigură condițiile de a începe o viață de familie. E adevărat că multe dintre locurile de muncă se vor elibera în sistemul bugetar, dar până la consolidarea celui privat, este un bun și sigur început.

Pe de altă parte pensionarea ceva mai timpurie a unui activ de angajați obișnuiți cu disciplina muncii este așteptată în mediul privat. Este mult mai de dorit să scădem procentul tinerior , pe care-i mai avem , care doresc să emigreze și care au o cultură autohtonă în detrimentul unor populații asiatice care, cel mai probabil, se vor culturaliza în a II-a generație iar răspunsul așteptat pentru sistemul de asigurări sociale nu va fi la momentul așteptat. Exemplul Elveției sau Austriei ( dar nu numai) în care populații experne nu sau adaptat și nu au intrat pe piața muncii mulțumindu-se cu protecția socială existentă, arată că nu reprezintă o soluție corespunzătoare, cu toate aceste nu sunt deloc împotriva acordării unui ajutor sau sprijin oricărui cetățean care își caută ..un rost în viață indiferent de unde vine.

SOLUȚIA SIGURĂ

Tot ce ai citit mai sus depinde de voința altora și uneori nici de ei pentru ați asigura un venit decent la vemea retragerii din activitatea profesională.
Prima și cea mai sigură soluție este să economisești indiferent de nivelul veniturilor tale, mai ales când ești sănătos. Desigur că există mai multe variante pentru care sunt alții( consultanți financiari) mai în măsură să vă recomande cea mai bună soluție funcție de situația fiecăruia.
Pensia facultativă este și ea o variantă solidă, deoarece este special concepută ca o completare la pensia publică. Nu trebuie să uitați că fructele se culeg toamna ..adică economiile pe termen lung vă aduc stabilitatea financiară .

Datele se actualizează..

surse: oecd.org, revista.seg-social.es, money.it. etc

IoCo 01.01.2020

Lasă un comentariu