Proiect de ordonanță pentru majorarea pensiilor de la 01.01.2023, Majoararea punctului de pensie cu aproape 200 lei de la 1586 lei la 1785 lei. Ajutoare pentru persoane cu dizabilități. OUG 165/2022.

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor. Începând cu anul 2024, valoarea se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. „Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se menţionează în proiect.

Notă: Din câte se poate observa, majorarea punctului de pensie în raport cu inflația se face mereu … ”de la anul ”…

Pentru conformitate voi cita comunicatul Guvernului de anul trecut :

15 decembrie 2021

Comunicat de presă

Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, începând cu luna ianuarie a anului viitor.

Astfel, valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.

Astfel, se poate ușor constata, că la o inflație anuală de peste 16% și la o ”majorare ” a pensiilor de 12,5%, pensionarii își pot stabili de pe acum scheme  pentru o ”alimentație științifică” așa ca în vremurile trecute.

Ajutor pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare, în două tranșe. 3-15 ianuarie 2023 și 1-15 octombrie 2023.

Ei vor primi:

• 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

• 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

• 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Vezi aici OUG 168/2022.


Aceste categorii de pensionari vor primi 2 pensii din 2023!


De reținut ! 

Dacă nu sunteți cuprinși în programul actual de ajutor primit pe card de 250 lei, trebuie să vă informați de la ghișeele de informații ale caselor de pensii pentru a afla cauza, deoarece în numeroase cazuri pensionarii care erau eligibili au aflat de la casa de pensii că sunt înregistrați la fisc precum că realizează venituri ( jocuri de noroc, etc) astfel că o adeverință, în aceste cazuri eliberată de la finanțe vă scutește de situații neplăcute. Ajutoarele menționate mai sus se acorda numai pensionarilor care au domiciliul/sederea obisnuita in România.

Indemnizație pentru persoanele cu handicap

În luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilități beneficiază în mod excepțional de o indemnizație compensatorie.

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

• în valoare de 368 lei pentru persoana cu handicap grav;

• în valoare de 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;

• în valoare de 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.

De verificat !

Mai nou casele de pensii solicită un nou certificat de încadrare în grad de handicap persoanelor care solicită pensionarea. Astfel că persoane încadrate în grad de handicap accentuat din naștere au aflat cu stupoare că în actualul certificat de încadrare data debutului handicapului a fost mutată, ca în exemplul cunoscut, în 2006. Urmare cei peste 30 de ani munciți în condiții de handicap sau redus sub 23 ani si 4 luni necesari pentru o pensionare cu 10 ani mai timpuriu, iar cererea de pensionare i-a fost respinsă. Dureros este că nu e un caz singular.

Pentru copilul cu handicap indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

• în valoare de 316 lei pentru copilul cu handicap grav;

• în valoare de 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;

• în valoare de 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

Vezi aici actul legislativ:Monitorul Oficial Partea I nr. 1178

Pentru informații suplimentare și ajutor scrieți la consultanta@pensiata.ro.

IOAN COVACIU

www.pensiata.ro, office@pensiata.ro


Mărturii clienți

Domnule Ioan Covaciu,
LA MULTI ANI !!!
Si asta de Ziua Nationala deoarece va consider un roman adevarat, cu principii, care isi respecta clientii si se respecta pe sine. I-ati dat cumnatei mei mele expertiza exact in 30 zile.
Va multumesc foarte mult in numele ei iar personal va stimez profund!

Vasile I. ( 01.12.2022)

 

Lasă un comentariu