Statutul personalului feroviar si de la Metrou, excepții pentru pensionare,  categorii de beneficiari, Ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii,

În România pensionarea se face conform legii pensiilor în vigoare – legea 263/2010 cu modificările și completările la zi. ? Aproape corect.
Deși vorbim despre legea sistemului ”unitar” de pensionare, la o cercetare mai atentă putem observa că sunt mai multe ”sisteme” de pensionare în plată și nu unul, așa pe bresle cum s-ar spune în Elveția.
Pe lângă legea pensiilor gravitează, legi speciale, statute, coduri, etc care produc excepții semnificative în stabilirea condițiilor de pensionare pentru câteva categorii de meserii aflate în sectorul bugetar sau companii naționale cu capital majoritar de stat. Nu sunt incluse în prezenta pensiile ”speciale” sau ” de seerviciu”.
Se pot enumera: angajații din industria energetică, sănătate, silvicultură, ambulanță, CFR, Metrou, etc.

Azi vom detalia noile condiții de pensionare pentru angajații din CFR si Metrou.

Prin lege 195/2020 s-a stabilit că mai multe categorii de activități desfășurate în cadrul CFR si Metrou să fie pensionare prin exceptare de la legea 263/2010.
Legea 195/2020 este, în fapt, noul statut la personalului feroviar și a celor care muncesc la metrou. Legea a fost amânată de la aplicare prin OUG 130/2021 până la 01.01.2023.
Între timp trebuia ca prin ordin de ministru să se stabilească lista funcțiilor și meseriilor cu atribuții și responsabilități în siguranța circulației feroviare sau cu metroul.

Cine sunt beneficiarii unor pensionării în condiții avantajoase ?

Statutul personalului feroviar stabilește la articolul 34 posibilitatea pensionării, cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare stabilită în lege 263/2010, fără penalizare a personalului cuprins în lista ( Lista lui Grindeanu) funcțiilor și meseriilor care, practic, își schimbă condițiile de încadrare în grupe de muncă.
Condiția este ca cei cuprinși în listă să aibă minim 30 de ani în activitatea menționată în Ordinul de Ministru Nr 1561/13.09.2022 (Ordin MTI 1561 din 13.09.2022).
Mai mult, dacă persoanele în cauză au deja perioadă realizată activitate în grupe superioare de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce, reducerea de 5 ani stabilită în statut se va cumula cea pentru grupe, putându-se reduce vârsta de pensionare cu maxim 13 ani.

De exemplu:
Un acar sau frânar cu vechime în această meserie de 30 ani se poate pensiona de la 60 de ani în loc de 65.
Pentru detalii și informații legate de posibilitățile de pensionare ale personalului feroviar și de la metrou vă stau la dispoziția la consultanta@pensiata.ro

www. pensiata.ro

19.09.2022

Lasă un comentariu