Stiri

31 Decembrie 2017 data limită cumpărare stagiu retroactiv

Scris de Ioan COVACIU

Perioada de timp în care se poate recupera stagiu de cotizare contributiv s-a prelungit pînă în decembrie 2017 conform Ordonanței de Urgență Nr 32 din 2017.
Ordonanța aduce următoarele completări la legea Nr 186 din 2016:
Articol unic. –
Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins: ” Art. 2. –
(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”
2. La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:”Art. 6. -(1) Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2017.”
3. În anexă la articolul 2, alineatul (5) va avea următorul cuprins:”(5) Plata contribuției se efectuează:
a) integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 decembrie 2017;
b) în tranșe lunare – până la data de 31 decembrie 2017.”
4. În anexă la articolul 5, alineatul (3) va avea următorul cuprins:”(3) Durata contractului expiră la data de 31 decembrie 2017, cu menținerea efectelor dobândite în temeiul acestuia.”

Legea prevede că ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilor Contractului de Asigurare .

“Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Precizări:

 1. la calculul cotizației lunare se aplică penalități de întîrziere, astfel că spre exemplu la o cotizație minimă de 240 lei lunar se aplică o penalitate de întîrziere, astfel că media lunară a unui an de vechime este de cca 3000 lei.
 2. Persoanele care au atins vîrsta standard de pensionare (vezi Anexa Nr 5 din Legea 263/2010) nu pot cumpăra vechime retroactiv, asemenea și persoanele care în ultimii 5 ani au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

date în curs de actualizare
Aprilie 2017.

Despre autor

Ioan COVACIU

Consultant pensii

12 comentarii

 • Buna ziua,
  Referitor la articolul dvs ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

  Ma intereseaza sa aflu daca pot plati vechimea
  – de 1 an si 7 luni care a insemnat o perioada de intrerupere intre anii 2004-2005
  – daca pot plati vechimea 24 luni care reprezinta perioada ramasa pana la pensia anticipata astfel incat sa ies la pensie fara penalizare.
  Va mai rog sa imi spuneti si daca pentru plata acestor contributii se intocmesc deja contracte la casa de pensii.
  Multumesc

 • Buna ziua.

  Daca vreau sa cumpar cei 5 ani vechime (2012-2016) la nivelul maxim admis de lege – adica de 5 ori salariul mediu brut – cum calculez suma totala de platit la casa de pensii?

  Am gasit undeva pe net ca salariatul cu salariu mediu (2680 lei brut in 2016) contribuie cu 247 lei pe luna. Inseamna ca suma care ma intereseaza se calculeaza ca (5×247)x(12×5)= cca 74000 lei?
  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Mama mea este nascuta in ianuarie 1945 si a depus dosar de pensionare in ianuarie 1999 beneficiind de legea care dadea dreptul femeilor care au nascut 3 copii de a iesii mai devreme.
  Nu a stiut ca trebuie sa depuna o noua cerere la implinirea varstei normale de pesionare si nici de posibilitatea ca pensia sa fie recalculata prin luarea in calcul a diferitelor sporuri salariale.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca se mai poate reveni in acest moment pentru a se efectua recalcularea si unde se afla arhivele unitatilor unde a lucrat: Coop. Libertatea Radauti, ARA Radauti, Transport auto Radauti, Contrasimex Radaut

  • Stimate Felix, în acest caz se poate realiza o recalculare dar la cererea de recalculare tebuie adaugate adeverinţele în cauza ce trebuie obţinute de la cei care deţin arhivelor unităşilor/societăţilor la care a muncit mama dumneavoastră. În acest sens vă recomand să scrieţi la
   pd_agency@Yahoo.com D-lui Director al Agenţiei de Detectivi Dl GROSU LUCIAN prin care am reuşit să obţinem în timp rezonabil documente vitale pentru alte dosare de pensionare. Pentru a afla de la care societăţi aveţi nevoie de adeverinţe vă rog să reveniţi la consultanta@pensiata.ro .

 • buna ziua ,
  Silitra Gica nascuta in anul 1961 .06.14 lucrez din anul 1981 pana in prezent 2017 din care am grupa a 2(doua )9 ani 4 luni si 14 zile ,cand pot sa ies la pensie anticipata partial ?

 • Stimata Silitra Gica, pensia anticipată parțială va putea fi accesată din iulie 2018, deoarece atunci împliniți condiția de vîrtsă , veți avea cu maxim 5 ani mai puțin decît vîrsta standard de pensionare , care în cazul dumneavoastră este 62 de ani și 1 lună.
  Cei peste 9 ani de muncă realizați 100% în condiții de grupa 2 vă reduc vîrsta standard de pensonare cu 1 an și 6 luni astfel că diminuarea va fi calculată pînă la împlinirea vîrstei de 60 de ani și 7 luni, dată de la care veți intra în pensie pentru limită de vîrstă redusă.
  Sărbători Fericite !

 • Buna ziua. In situatia cand o persoana care nu si-a indeplinit stagiul minim de cotizare si a incheiat contract de asigurare sociala cu casa de pensii ( in vederea achitarii diferentei de stagiu de cotizare ) si sufera de boli care o impiedica sa mai activeze in campul muncii poate depune dosar pentru pensie pe caz de boala?
  Va multumesc frumos!

 • Stimate domnule Ioan Covaciu,v-aș ruga să-mi spuneți dacă m-aș putea pensiona parțial anticipat și când.Sunt născută în februarie 1963 și lucrez din septembrie 1981 până în prezent.Am trei copii,al treilea având 15ani .Vă multumesc frumos!

  • Stimată Crina, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 ani şi 5 luni(Iulie 2025) iar stagiul complet de cotizare 33 de ani. Pensia anticipată parţială va putea fi accesată numai din Iulie 2020. Pentru o pensionare mai timpurie se poate discuta numai dacă aveţi realizaţi ani de stagiu în grupa 2 sau 1 respectiv condiţii deosebite sau speciale. În acest sens trebuie realizată o analiză a stagiului realizat pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare.

Leave a Comment